watervaste plaat

Klussen

Als je gaat klussen is stap een het inventariseren van de materialen en gereedschappen die je nodig bent. Ga je metselen, dan ben je cement en stenen nodig. Ga je een lamp ophangen, dan ben je waarschijnlijk elektra draden nodig.

Veel andere klussen zullen vragen om houten basismaterialen. Veel klussen, zowel binnen als buiten, worden vervaardigd met behulp van hout.

Nu zijn er natuurlijk heel veel verschillende soorten hout met verschillende eigenschappen per soort.

watervaste plaat

Klussen met hout

Er van uitgaande dat je gaat klussen met hout moet je eerst bepalen wat je gaat maken. Ga je bijvoorbeeld meubels maken, dan is een stabiele zware houtsoort vaak aan te raden.

Ga je bijvoorbeeld de muren van je garage bekleden met hout om er een café uitstraling van te maken dan kun je met een ander materiaal af. Kan er vocht bij komen, neem dan een watervaste plaat of planken.

Hout voor binnen of buiten

Als je met hout wilt klussen buitenshuis dan is het van belang dat dit hout bestand is tegen water. Als je bijvoorbeeld een speelhuisje maakt voor de kinderen in de tuin dan moet dit bouwwerk niet al na een jaar door de aantasting van het regenwater in elkaar vallen.

Maar ook als je houtwerk aan de buitenkant van je huis moet vervangen moet je er rekening mee houden dat dit hout tegen water kan natuurlijk. Als je hout gebruikt dat niet tegen water kan, dan is de kans groot op kromtrekken of uitzetten.

Het is overigens niet alleen van belang voor klussen buitenhuis. Denk eens aan de badkamer. Stel je wilt hier een nieuw plafond in aanbrengen en je wilt hem van hout maken, dan dient dit materiaal natuurlijk ook een watervaste plaat te zijn aangezien tijdens het douchen het water alle kanten op kan spetteren. Maar ook de warme waterdamp kan al invloed hebben op het houtmateriaal.

Kortom, het is van groot belang om voor je klus waar je hout voor wilt gebruiken te kijken naar de mogelijkheden van water. Bestaat het risico dat er water bij kan komen? Houd hier dan rekening mee bij de aanschaf van het materiaal. Je zit er niet op te wachten dat je dagenlang voor niks hebt zitten werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *