Sedummatten voor meer groen

Meer groen in het leven.


We zijn ons steeds bewuster van onze omgeving en vinden het belangrijker dan ooit dat deze bijdraagt aan de natuur. Van het scheiden en recyclen van ons afval tot het werken in de tuin. Maar er zijn meer mogelijkheden om de natuur net dat beetje extra ruimte te geven. Je hebt het misschien al eens eerder gezien en het is iets dat steeds meer voorkomt met name in modernere leefgebieden, groene daken bedekt met gras en beplanting. Dit is iets wat jij ook kunt bereiken en het is simpeler en onderhoudsvriendelijker dan je op het eerste gezicht misschien zou vermoeden.

Sedummatten voor een mooie bedekking.


Sedummatten zijn een vriendelijke oplossing om in korte tijd een ondergrond te voorzien van een mooie en gezonde begroeiing en komen in verschillende soorten en maten. Er zijn zo’n 250 sedum plantjes die allemaal met elkaar gemengd kunnen worden op matten zodat je het hele jaar door een dak hebt dat mooi in bloei staat. Zo heb je ook tijdens de kale winter een mooi uitzicht op een groen dak. Een ander groot voordeel van het gebruik van deze matten is dat je niet een lange tijd hoeft te wachten tot het dak mooi vol gegroeid is. Hoewel het planten van sedum stekjes iets voordeliger is neemt dit gemiddeld 2 jaar in beslag, met dankzij het gebruik van matten heb je direct een mooi resultaat.

De verschillen.


Belangrijk om rekening mee te houden bij het gebruik van sedummatten is de ondergrond. Voor platte daken is dit anders dan voor schuine daken. Waar platte daken bij uitstek geschikt zijn voor matten zolang de hellingshoek niet meer dan 8 graden is zal je bij een schuin dak met iets meer rekening moeten houden. Allereerst geldt voor beide dat de draagkracht van het dak voldoende moet zijn. Ga dus niet zomaar aan de slag maar laat een bouwkundige een berekening doen. Eventueel kan het dak nog verstevigd worden. Houd er rekening mee dat het gewicht bij een schuin dak dak met al snel 80kg per vierkante meter meer is dan bij een plat dak. Afhankelijk van de hellingshoek bij een schuin zal er gebruik gemaakt moeten worden van afschuif beveiliging waardoor de sedum plantjes niet van het dak afschuiven. Dit kan het geval zijn bij een dak met een hellingshoek dat minder is dan 35 graden.

Zelfonderhoudend.


Een groen dak bestaat uit een aantal lagen die er voor zorgen dat het goed op het dak blijft liggen en minimaal onderhoud nodig heeft. Om het dak te beschermen wordt er eerst een folie over het dak getrokken. Hierop worden worden drainagematten gelegd welke zorgen voor afvoer van water en vocht waardoor de sedum plantjes niet constant met de wortels in het water staan. En als laatste worden daarop de plantjes zelf geplaatst. Om de matten en over de afvoer wordt grind gelegd dat er voor zorgt dat de plantjes niet wegspoelen en dat de afvoer niet verstopt raakt. Als dit alles eenmaal ligt, dan zul je weinig omkijken hebben en onderhoudsvrij kunnen genieten van al dat extra groens het hele jaar door.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.


*