Globalisering, digitalisering en het groeiende verlangen naar individualiteit stellen ondernemingen vandaag voortdurend voor nieuwe uitdagingen. Idealiter willen klanten hun producten zo snel mogelijk, zo niet onmiddellijk. Dit leidt tot een enorme concurrentiedruk in alle sectoren.

De transport & logistiek sector wordt bijzonder getroffen door de druk van de snelheid, omdat hij ook te maken heeft met aspecten zoals milieuvriendelijkheid en het behoud van hulpbronnen, eisen die een zware last voor een bedrijf kunnen betekenen.

Logistieke afdeling, een belangrijke factor

Of het nu gaat om goederenstromen, infrastructuur of mobiliteit, logistiek speelt op alle gebieden een sleutelrol. Het speelt een doorslaggevende rol in de snelheid waarmee een onderneming haar goederen verzendt, in de efficiëntie waarmee opslag- en leveringsprocessen worden uitgevoerd, en in de tevredenheid van de klant.

Als gevolg van de globalisering en de toenemende digitalisering worden veel transport & totaallogistiek bedrijven geconfronteerd met een verandering in de waardeketen, nieuwe vaardigheidseisen en nieuwe bedrijfsmodellen.

1. Investeren in voertuigen met lage CO2-uitstoot

Elektronische mobiliteit wordt steeds meer het overheersende thema en de automobielindustrie is niet de enige die voortdurend werkt aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor klimaatneutrale mobiliteit.

Sommige transport & totaallogistiek bedrijven zijn er al in geïnteresseerd hun wagenpark en hun vrachtvervoer zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Als het om innovatieve logistieke oplossingen gaat, zijn zij op de goede weg naar een welvarende toekomst.

Wie zijn logistieke oplossingen in een vroeg stadium richt op milieuvriendelijke en emissievrije technologieën, kan dus veel onaangename verrassingen voorkomen.

2. Integratie van Big Data in de strategie

De logistieke afdeling is het hart van elk bedrijf dat goederen distribueert. Het is de schakel tussen de producent en de consument. De snelheid waarmee goederen de klant bereiken en de efficiëntie van de logistieke processen binnen een bedrijf zijn van doorslaggevend belang.

Maar tegelijkertijd is de logistieke afdeling uiterst onderhevig aan fouten: de voorbereiding van bestellingen, de leveringstermijnen of gewoon de opslag van goederen kunnen de bron van fouten zijn. Gelukkig kunnen ze worden vermeden met de juiste logistieke oplossingen. Dit houdt in ieder geval in dat een passende scanstrategie moet worden toegepast, evenals big data.

3. Digitalisering en modernisering van de bevoorradingsketen

Efficiënte en duurzame logistiek hangt nauw samen met digitalisering en Industrie 4.0. Het is aan de bedrijven om innovatieve logistieke oplossingen toe te passen om aan de eisen van klanten en concurrenten te voldoen. Dit geldt met name voor de organisatie van de bevoorradingsketens.

In dit geval is het zinvol om te vertrouwen op softwareoplossingen op maat die een perfecte verbinding mogelijk maken tussen magazijnbeheer en magazijnmedewerkers. Het structureren van een magazijn met streepjescodes is in dit verband een andere aanbevolen logistieke oplossing, omdat het de logistieke processen versnelt en de opslagplaatsen codeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *