De vleugelmoer, Beter dan een normale moer?

Vleugelmoer

De vleugelmoer is ideaal voor schroeven en moeren die vaak gemonteerd moeten worden of eraf worden gehaald. Het verschil zit hem erin dat je bij een normale vaak gereedschap nodig hebt en bij een moer met vleugels niet door middel van de vleugels die bevestigd zijn aan de moer zodat je hem met de hand gemakkelijk kan aandraaien en vast kan zetten. Dit maakt het ideaal voor bijvoorbeeld verstelbare componenten en componenten dei vaak moet loshalen. 

Vleugelmoer

Het gemak 

Omdat dus een vleugelmoer met de hand gemakkelijk aan te brengen en af haalbaar is is het ideaal voor veel plekken en schroeven. Maar toch wordt een moer met vleugels niet overal gebruikt. DIt kan komen door het feit dat de vleugels meer ruimte in beslag nemen en dus niet vaak overal passen in smalle plekken zoals motorblokken of machines. Daarom worden moeren met vleugels ipv een originele niet vaak gebruikt in machines en meer in plekken waar een component vaak verwisseld moet worden en het gemakkelijker is op die manier.  

Vleugelmoer

Minder strak 

Omdat je een vleugelmoer met de hand moet aandraaien krijg je de moer nooit zo strak als een originele moer die je kan aandraaien met gereedschap. Dit heeft te maken met het feit dat je hierdoor een extra middel hebt en je meer kracht kan zetten door gebruik te maken van bijvoorbeeld een moersleutel of een machine. Dit is ook een van de redenen dat de normale moer altijd de standaard blijft.