De nieuwe verwarming

Naast de CV ketel bestaat er ook een nieuwe soort verwarming: infrarood panelen. Infrarood panelen zijn een goede, duurzamere vervanger van de ouderwetse CV ketel, maar heel bekend zijn deze niet. In deze blog staat alles over de infrarood panelen uitgelegd, hoe het werkt en de voordelen van infrarood panelen.

Hoe werkt het?

De werking van infrarood panelen is te vergelijken met de werking van de stralen van de zon. De straling van de panelen verwarmt de objecten naast het paneel. De objecten geven vervolgens de warmte af. Infrarood panelen hebben op deze manier een vaste stralingshoek, oftewel het geeft altijd warmte in hetzelfde gebied. De ‘gewone’ verwarming werkt daarentegen door de lucht in de hele ruimte te verwarmen. In andere woorden, infrarood panelen verwarmen het lichaam en niet de lucht eromheen. Dit verschil is de reden dat infrarood panelen het beste werken als bijverwarming, dus naast een hoofdverwarming, zoals de CV ketel. Bij stevig geïsoleerde huizen hebben infrarood panelen wel de mogelijkheid om als hoofdverwarming te dienen, maar anders zal het niet comfortabel genoeg zijn om als hoofdverwarming te dienen.

Infrarood panelen zijn erg dun, waardoor het makkelijk aan de muren of aan het plafond gemonteerd kan worden. De panelen zijn in verschillende vormen en maten beschikbaar en staan op die manier elegant in elke kamer. Wanneer de panelen gemonteerd worden, kunnen deze niet verschoven worden en verwarmen zij altijd dezelfde plek van de kamer. Er is ook een mogelijkheid om de panelen op een voetsteun te zetten. Op deze manier kunnen de infrarood panelen verplaatst worden en kunnen verschillende delen van de kamer verwarmt worden.  

Waarom geen infrarood panelen?

Een groot voordeel van de infrarood panelen is dat deze energiezuiniger en beter voor het milieu zijn dan andere soorten verwarming. Daarnaast kan het ook nog een stuk voordeliger zijn. Wanneer de infrarood panelen gemonteerd worden in gescheiden zones en er gebruik wordt gemaakt van de geschikte thermostaten, kan de besparing oplopen tot wel 20% op de huidige energierekening. Daarnaast is het mogelijk om de panelen op een bewegingsmelder te zetten. Zo wordt er geconstateerd wanneer iemand de kamer verlaat en gaan de panelen vanzelf uit.

Naast het voordeligere aspect is er nog een voordeel aan infrarode panelen. De panelen werken zonder luchtcirculatie, zoals de ‘gewone’ verwarming, waardoor er geen hinderlijke stofverplaatsing is. Er wordt ook nog gezorgd voor een stabiele luchtvochtigheid, waardoor iemand direct warm en comfortabel wordt. Infrarood panelen zijn zeker aan de raden, zowel als energiezuinige bijverwarming en hoofdverwarming, voor geïsoleerde huizen.