Indien je bezig bent met het mogelijks kopen van vastgoed is de kans bijzonder groot dat je op een bepaald moment zal horen vertellen over de bouwtechnische keuring. Het gaat hierbij om een keuring die kan worden uitgevoerd voorafgaand aan het kopen van vastgoed en welke duidelijk maakt in welke staat de woning in kwestie precies verkeerd. Dat is een belangrijke vaststelling die je moet doen. Niet alleen op het moment van aankoop, maar ook voor de daarop volgende jaren. Het laatste wat je immers wil is dat je in geen tijd tegen bepaalde kosten aanloopt voor de woning waar je helemaal geen rekening mee had gehouden. Het mag dan ook duidelijk zijn, het loont zeker de moeite om je even te verdiepen in de mogelijkheden van de bouwtechnische keuring.

1.) De bouwtechnische keuring is niet wettelijk verplicht

Het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring is nooit verplicht. Veel mensen denken dat dit wel zo is, maar dat is dus niet correct. Je dient een dergelijke keuring dan ook altijd te laten uitvoeren omdat je dat zelf wil. Ondanks het feit dat een bouwkundige keuring laten uitvoeren dus niet is verplicht wordt het door experten wel sterk aanbevolen. Hoe kan je anders precies weten dat er echt geen sprake is van schade aan het pand dat je wenst te kopen? Wellicht is het namelijk zo dat je zelf niet meteen over de nodige kennis of ervaring beschikt om dit vast te kunnen stellen. Een gespecialiseerde inspecteur inschakelen kan dan echt bijzonder interessant zijn.

2.) De controle is een louter en alleen visuele inspectie

Een bouwtechnische keuring is een zogenaamde visuele inspectie. Dit zorgt ervoor dat je rekening moet houden met een aantal factoren. Het voordeel van zo’n controle is dat er een schade en dus ook geen extra kosten zullen worden gemaakt. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk zo dat er ook een nadeel is om rekening mee te houden. Het feit dat er uitsluitend sprake is van een controle met het blote oog en er geen schade mag worden gemaakt zorgt ervoor dat er bepaalde schade aan het oog kan worden onttrokken. Je moet dus altijd nog een beetje marge inbouwen.

3.) Hoeveel bedragen de kosten voor een bouwtechnische keuring?

De kosten die in rekening worden gebracht voor het uitvoeren van een bouwtechnische keuring worden bepaald door best een aantal verschillende factoren. In eerste instantie is er natuurlijk de oppervlakte van het vastgoed. Des te groter het vastgoed, des te hoger ook de kostprijs zal komen te liggen voor het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Dat is echter niet alles. Andere factoren waar je nog aandacht aan zal moeten geven zijn de volgende:

1. Welke afstand moet de inspecteur afleggen tot de woning?

2. Is er sprake van een (grote) tuin bij het pand of niet?

3. Hoe vlot zijn de bouwdelen bereikbaar?

Alles bij elkaar gezien valt de gemiddelde kostprijs van een bouwtechnische keuring doorgaans ergens uit tussen de 300 en 500 euro. Bij een appartement is er doorgaans sprake van ongeveer 300 à 325 euro aan kosten. Voor een grote, vrijstaande woning lopen de kosten voor de keuring al snel op richting de 500 euro (of meer). Dit is een goede maatstaf om rekening mee te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *